گیاهان آپارتمانی

علت رشد نکردن سانسوریا

cauce-of-not-growing-sansevieria

سانسوریا از گیاهان زیبا و و مقاوم آپارتمانی بوده و شرایط نگهداری آسانی دارد. به همین دلیل افراد زیادی علاقه به نگهداری از سانسوریا در محیط کار یا خانه دارند. افرادی که از این گیاه نگهداری می‌کنند، گاها با عدم رشد این گیاه مواجه می‌شوند. دلایل زیادی وجود دارد که باعث رشد نامناسب گیاه سانسوریا می‌شود. با بررسی این عوامل می‌توان مشکلات گیاه را برطرف کرده و شرایط آن را به حالت اولیه برگرداند. در ادامه مطلب به بررسی علل رشد نکردن سانسوریا و راه‌های رفع مشکل آن خواهیم پرداخت.

عوامل عدم رشد گیاه سانسوریا

  • وجود آفات گیاهی

یکی از رایج‌ترین مشکلاتی که باعث عدم رشد گیاه سانسوریا می‌شود، وجود آفات گیاهی می‌باشد. برای همین بهتر است در درجه اول ظاهر گیاه را مورد بررسی قرار دهید و به برگ‌ها و خاک آن دقت کنید. آفات شپشک آرد آلود و پشه‌های ریز در خاک، از مهمترین آفاتی هستند که سانسوریا را درگیر خود می‌کنند.  شپشک آرد آلود به صورت لکه‌های سفید رنگ بر روی برگ‌های سانسوریا ظاهر می‌شود و تشخیص آن بسیار راحت است. برای همین اگر بر روی برگ‌های سانسوریا لکه‌های سفید مشاهده کردید، به وجود این آفت پی خواهید برد.

برای از بین بردن آفت شپشک آرد آلود کافیست از اسپری سم مخصوص سانسوریا استفاده کرده و آن را بر روی برگ‌های گیاه اسپری کنید. علاوه بر این، پشه‌های ریز در خاک از دیگر آفاتی هستند که ممکن است سانسوریا را درگیر خود کنند. تجمع پشه‌های ریز برای سلامتی ریشه گیاه ضرر داشته و موجب از بین رفتن آن خواهد شد. برای همین اگر در خاک سانسوریا پشه‌های ریز مشاهده کردید، از سم‌های آفت کش استفاده کنید.

  • عدم دریافت نور

cauce-of-not-growing-sansevieria

 

تمام گیاهان آپارتمانی به نور نیاز دارند و مقدار نور مورد نیاز هرکدام، بستگی به نوع گیاه و خانواده آن دارد. گیاه سانسوریا نیز به نور نیاز دارد و نباید در تاریکی مطلق قرار بگیرد. برای همین اگر محیط منزلتان از نور کافی برخوردار نیست، به سراغ این گیاه نروید. البته بیشتر گونه‌های سانسوریا به نور متوسط فیلتر شده نیاز دارند و نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند. بهتر است هنگام خرید سانسوریا، از نوع گونه آن آگاه شوید و بسته به شرایط محیطی خود برای خرید گونه مناسب اقدام کنید. برای مثال گونه سانسوریا پا کوتاه به نور کمتر و انواع ابلق سانسوریا به نور بیشتر نیاز دارند.

  • عدم دریافت کود و مواد مغذی

گیاهان نیاز مانند هر موجود زنده‌ای به مواد مغذی و تقویتی نیاز دارند. برای همین باید به موقع آنها را کوددهی کرده تا مواد مغذی لازم را به خوبی دریافت نمایند. هر زمانی که احساس کردید رشد گیاه سانسوریا کم شده و حال عمومی آن خوب به نظر نمی‌رسد، می‌توانید برای کوددهی به سانسوریا اقدام کنید.

این گیاه به کود متعادل نیاز دارد و کودهای نوع N-P-K بهترین کود برای آن به شمار می‌آیند. کودی که برای سانسوریا استفاده می‌کنید، باید از موادی مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر برخوردار باشد و بتواند گیاه را به خوبی تغذیه کند. در صورتی که کود حاوی مقداری آهن باشد، برگ‌های گیاه رنگ سبزتری به خود خواهند گرفت. پس از انتخاب یک کود مناسب برای گیاه سانسوریا، باید به زمان کوددهی گیاه نیز توجه داشته باشید. از آنجایی که اکثر گیاهان در فصل بهار و تابستان رشد خوبی دارند، بهتر است در این فصول نسبت به کوددهی آنها اقدام کرد.

  • بی‌توجه بودن به آبیاری گیاه سانسوریا

cauce-of-not-growing-sansevieria

 

یکی دیگر از علل عدم رشد درست گیاه سانسوریا، آبرسانی نامناسب به آن است. با اینکه گیاه سانسوریا شرایط نگهداری آسانی دارد، اما بهتر است نسبت به آبیاری آن توجه داشته باشید. آبیاری گیاه سانسوریا باید در زمان مناسب و به طور منظم انجام شده و به مقدار کافی باشد. با بررسی ظاهر گیاه می‌توانید به آبیاری نادرست سانسوریا پی ببرید.

در صورتی که برگ‌های شمشیری گیاه بیش از اندازه طبیعی باریک شده باشد، یعنی آبیاری آن درست نبوده و به طور نامنظم انجام شده است. برای همین یک برنامه منظم جهت آبیاری سانسوریا تنظیم کرده و در همان زمان نسبت به آبیاری گیاه اقدام کنید. برای یادآوری می‌توانید از یک برگه یادداشت بر روی یخچال یا نزدیکی گیاه استفاده کرده و زمان‌های آبیاری را در آن یادداشت نمایید.

  • قرارگیری گیاه در دمای بالا یا پایین

دمای محیط یکی از عوامل تاثیرگذار در رشد گیاه است و باید به آن توجه شود. هر کدام از گیاهان آپارتمانی دمای رشد ایده‌آلی دارند و در صورت قرارگیری در دمای مناسب، به بهترین شکل رشد خواهند کرد. گیاه سانسوریا نیز نسبت به دما حساس بوده و نباید در دماهای بسیار بالا یا خیلی پایین قرار بگیرد.

بهترین دما برای گیاه سانسوریا سبز بالای 10 درجه سانتی‌گراد، بهترین دما برای سانسوریا ابلق بین 18 الی 25 درجه سانتی‌گراد و بهترین دما برای سانسوریا کرواتی 16 الی 20 درجه سانتی‌گراد است. برای همین بهتر است با توجه به دمای محیط منزلتان و گونه گیاه سانسوریا، یکی از آنها را خریداری کنید. توجه داشته باشید تغییرات دمایی زیاد برای گیاه سانسوریا ضرر داشته و موجب آسیب به آن خواهد شد.

  • استفاده از خاک نامناسب

در کنار نور و آبیاری مناسب، باید به خاکی که برای گیاه سانسوریا استفاده می‌شود نیز توجه داشت. خاک از جمله عوامل اصلی برای رشد گیاهان بوده و باید به آن توجه زیادی شود. خاک سانسوریا باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد و سنگین نباشد؛ یعنی خاک باید با بافت سبک و مناسب، آب و هوا را به خوبی از خود عبور داده و مانع از تجمع آب اضافی درون خود شود.

در صورتی که خاک گیاه سانسوریا برای مدت طولانی خیس و مرطوب بماند، یعنی خاک زهکشی خوبی ندارد و باید عوض شود. اگر به این امر بی‌توجه باشید، ریشه‌های سانسوریا دچار پوسیدگی شده و گیاه به تدریج از بین خواهد رفت. با تعویض به موقع خاک گیاه سانسوریا شاهد رشد سریع گیاه و شادابی و سرزندگی آن خواهید شد.

  • استفاده از گلدان با سایز نامناسب

بسیاری از افراد به جنس و سایز گلدان توجهی نداشته و از هر گلدانی برای گیاهان خود استفاده می‌کنند. اما خوب است بدانید که جنس گلدان و ابعاد آن در رشد گیاه دخیل بوده و باید به آن توجه زیادی شود. برای گیاه سانسوریا نیز باید از یک گلدان مناسب استفاده کنید تا شرایط رشد آن به خوبی محیا شود. گلدان‌هایی از جنس پلاستیک و فلزی برای سانسوریا توصیه نمی‌شوند و اگر گیاهتان از این جنس گلدان برخوردار است، بهتر است هرچه زودتر آن را تعویض کنید.

گلدان‌های سفالی لعاب دار یا سرامیکی برای گیاه سانسوریا بهترین گزینه هستند. علاوه بر جنس گلدان، باید به سایز آن نیز توجه داشت. سایز گلدان سانسوریا باید به گونه‌ای باشد که هم فضای رشد کافی برای ریشه‌ها وجود داشته باشد و هم خیلی بزرگ نباشد.

در صورتی که گلدان سانسوریا بیش از حد بزرگ باشد، خاک دیرتر خشک شده و به مدت طولانی‌تری مرطوب باقی خواهد ماند. این امر باعث آسیب رسانی به ریشه گیاه و ابتلای آن به بیماری‌های قارچی خواهد شد. هر زمانی که قصد تعویض گلدان سانسوریا را داشتید، از گلدان جدیدی با ابعاد 2.5 تا 5 سانتی‌متر بزرگتر از گلدان فعلی استفاده کنید.

 

cauce-of-not-growing-sansevieria

 

بررسی سایر عوامل تاثیرگذار در رشد سانسوریا و پاجوش نزدن آن

  • لوله شدن برگ‌های سانسوریا

زمانی که برگ‌های سانسوریا به شکل لوله‌ای در می‌آیند، نشانگر مشکلات به وجود آمده برای گیاه هستند. دلیل مهم لوله‌ای شدن برگ سانسوریا، تغییرات دمایی زیاد است. همانطور که گفتیم این گیاه نسبت به دماهای بسیار بالا و بسیار پایین حساس است و قرارگیری آن در دماهای نامتعادل موجب آسیب به آن خواهد شد. برای همین زمانی که سانسوریا در دماهای نامطلوب قرار گرفته و یا دچار تغییرات دمایی شود، برگ‌هایش لوله‌ای شکل خواهند شد. البته به جز دما، عوامل دیگری نیز چون نور زیاد و آبیاری نامناسب باعث این مشکل خواهند شد.

  • شل شدن برگ‌های سانسوریا

یکی دیگر از تغییرات ظاهری سانسوریا که نشانگر مشکل گیاه است، شل شدن برگ‌های آن است. زمانی که برگ‌های گیاه حالت سفت خود را از دست داده و به شکل شل در می‌آیند، یعنی آبیاری سانسوریا بیش از حد انجام شده است. بهتر است با توجه به زمان مناسب برای آبیاری گیاه اقدام کنید تا از بروز این مشکل و مشکلات دیگری چون پوسیدگی ریشه جلوگیری شود.

  • تغییر رنگ لبه برگ‌های سانسوریا

زمانی که لبه‌های برگ گیاه سانسوریا به رنگ سیاه درآید، یعنی گیاه دچار مشکل شده و باید سریعتر نسبت به رفع آن اقدام کرد. سیاه شدن لبه‌های برگ‌های سانسوریا به خاطر سرما و دماهای بسیار پایین است. برای همین هر زمانی که به این مشکل در گیاه سانسوریا پی بردید، آن را به مکان گرمتر انتقال دهید.

جمع بندی

همانطور که در مطلب به طور کامل اشاره شد، عوامل زیادی هستند که موجب رشد نکردن گیاه سانسوریا می‌شوند. تمام این عوامل قابل پیشگیری بوده و می‌توان با توجه به چند نکته، رشد گیاه سانسوریا را افزایش داد.

از جمله عواملی که سبب عدم رشد سانسوریا می‌شود می‌توان به وجود آفات گیاهی، آبیاری نادرست، عدم دریافت نور کافی، قرارگیری در دماهای بسیار بالا یا پایین، تغییرات دمایی، استفاده از خاک نامناسب، عدم کودرسانی به موقع و استفاده از گلدان نامناسب اشاره کرد.

بهتر است گیاه سانسوریا را در محیطی با نور متوسط فیلتر شده قرار دهید و در فواصل زمانی منظم نسبت به آبیاری آن اقدام کنید. با فراهم کردن شرایط نگهداری مناسب گیاه سانسوریا، رشد گیاه افزایش یافته و دیگر شاهد عدم رشد آن نخواهید بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *