دسته‌بندی نشده

چند روش برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی

چند روش برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی

رطوبت یکی از عواملی است که برای رشد و نگهداری از گیاهان آپارتمانی باید در نظر گرفته شود. تمامی گیاهان آپارتمانی به رطوبت بیشتر از رطوبت معمول خانه نیاز دارند. برای همین افرادی که در خانه خود از گیاهان آپارتمانی نگهداری می‌کنند، باید به این مسئله توجه داشته و رطوبت لازم گیاه را فراهم نمایند. در این مطلب قصد داریم به چند روش مهم برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی بپردازیم. با انجام هر کدام از این روش‌ها، رطوبت لازم محیط فراهم شده و گیاه شادابی و رشد بیشتری پیدا خواهد کرد.

رطوبت مورد نیاز گیاهان آپارتمانی

پیش از بررسی راه‌های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، بهتر است با فاکتور رطوبت و میزان لازم آن برای گل‌های آپارتمانی آشنا شوید. رطوبت از فاکتورهای اصلی برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی است. افراد  در بسیاری از مواقع به آب، نور، خاک و دمای گیاه توجه دارند و از اصل رطوبت غافل می‌شوند. در این شرایط به دلیل آنکه گیاه رطوبت مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کند، دچار پژمردگی و تغییر رنگ می‌شود.

برای همین باید پس از انتقال گیاه از گلخانه به خانه، رطوبت آن را تامین کرد. در واقع به دلیل اینکه گیاهان در گلخانه در شرایط ایده‌آلی هستند، با انتقال به خانه رطوبت لازم خود را از دست داده و دچار مشکلاتی خواهند شد. معمولا حداقل رطوبتی که برای گیاهان آپارتمانی لازم است، بین 40 الی 60 درصد می‌باشد. لازم است بدانید رطوبت با دمای محیط رابطه عکس دارد و هر چقدر دمای محیط افزایش یابد، رطوبت محیط کم خواهد شد. برای همین اگر دمای خانه با افزایش دما مواجه شد، باید میزان رطوبت‌رسانی به گیاه را افزایش دهید.

نحوه تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی

  • غبارپاشی گیاهان آپارتمانی؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

غبارپاشی گیاهان آپارتمانی

یکی از روش‌های معمول و آسان برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، انجام غبارپاشی است. این روش بسیار آسان است و تنها نیاز به یک بطری اسپری و مقداری آب دارد. برای این کار باید بطری اسپری را از آب مناسب پر کرده و مستقیما آن را بر روی گیاهان اسپری کرد. با این کار آب به طور مستقیم بر روی بافت رویشی گیاهان قرار می‌گیرد و با تبخیر، رطوبت لازم گیاه را فراهم می‌کند. با اینکه غبارپاشی از طریق اسپری کردن بسیار راحت است، اما اثربخشی آن کوتاه است و تنها برای چند ساعت رطوبت گیاهان آپارتمانی را تامین می‌کند.

برای همین اگر دمای محیطتان بسیار بالا باشد، نیاز است تا غبارپاشی را به تعداد دفعات بیشتری انجام دهید. علاوه بر این با ریخته شدن قطرات آب بر روی برگ گیاهان، ممکن است گیاه بیشتر در معرض آفات و قارچ‌زدگی قرار بگیرد. برای جلوگیری از این امر بهتر است غبارپاشی گیاهان را در صبح زود انجام دهید تا رطوبت اضافی آن تا پایان شب از بین برود.

  • قرار دادن گیاهان در کنار هم؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

زمانی که گیاهان آپارتمانی را در نزدیکی یکدیگر قرار دهید، تعرق گیاهان باعث افزایش رطوبت آن محل خواهد شد. به طور علمی باید گفت که گیاهان دارای روزنه‌های ریزی هستند که به واسطه آنها رطوبت خود را از دست می‌دهند. زمانی که گیاه آبیاری شود، گیاه در حالت تعرق قرار گرفته و باعث می‌شود رطوبت اطرافش افزایش پیدا کند. این رطوبت که از طریق روزنه‌های گیاه پخش می‌شود، سبب شده تا سطح رطوبت محیط تا میزان زیادی افزایش پیدا کند. برای مثال در گلخانه‌ها می‌توان این رطوبت که ناشی از قرارگیری گیاهان در کنار یکدیگر است، را به راحتی احساس کرد.

  • دستگاه رطوبت ساز؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

دستگاه رطوبت ساز؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

روش دیگر تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، استفاده از دستگاه‌های بخور سرد و رطوبت ساز است. این دستگاه‌ها که معمولا از ابعاد کوچکی برخوردار هستند، با اتصال به برق شهری شروع به ایجاد بخار و رطوبت لازم برای گیاهان می‌کنند. وجود دستگاه رطوبت ساز در خانه علاوه بر تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، سبب کاهش خشکی هوا در فصل زمستان خواهد شد. برای همین علاوه بر اینکه رطوبت گیاهان خود را فراهم می‌کنید، از خشکی هوای خانه جلوگیری خواهید کرد. پس بهتر است خرید یک دستگاه رطوبت ساز را برای گیاهان آپارتمانی خود در نظر داشته باشید.

  • ساخت جزیره در زیر گلدانی؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

یکی دیگر از روش‌های بدون هزینه برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، ساخت جزیره است. ساخت جزیره بسیار راحت است و نیاز به زیرگلدانی با ابعاد مناسب و تعدادی قلوه سنگ دارد. بهتر است زیرگلدانی حداقل 10 سانتی‌متر ارتفاع داشته باشید تا بتواند آب را در حد کافی در خود جای دهد. برای ساخت جزیره باید سنگ‌ها را در فاصله‌های معینی از یکدیگر قرار دهید تا با قرارگیری گلدان بر روی سنگ‌ها، تعادل گلدان به هم نخورد. پس از آن باید در زیرگلدانی مقداری آب بریزید؛ در حدی که انتهای گلدان داخل آب نرود.

دلیل آن هم این است که اگر ریشه گیاه دائما خیس باشد، دچار پوسیدگی و نابودی گیاه خواهد شد. در این روش با قرارگیری گلدان بر روی سنگ، آب به آرامی تبخیر شده و رطوبت لازم گیاه تامین خواهد شد. با این که ساخت جزیره روشی آسان و بدون هزینه است، اما ممکن است به دلیل راکد بودن آب باعث ایجاد آفات گیاهی شود. برای همین اگر از این روش برای تامین رطوبت گل‌های آپارتمانی استفاده کردید، به سلامت گیاه خود توجه زیادی داشته باشید.

  • قرار دادن گیاه در حمام خانه؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

حمام خانه مرطوب‌ترین نقطه‌ از خانه است که از آن می‌توان برای تامین رطوبت لازم گیاهان استفاده کرد. برای این کار کافیست زمانی که در حمام رطوبت و بخار وجود دارد، گیاه را به آنجا انتقال داده تا طی چند ساعت، رطوبت خود را دریافت نماید. البته توجه داشته باشید این روش برای تمام گیاهان آپارتمانی مناسب نبوده و تنها برای برخی از گیاهان مانند ارکیده، آنتوریوم و.. مناسب است.

  • قرارگیری گیاه در تراریوم؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

قرارگیری گیاه در تراریوم

 

تراریوم به محفظه‌ای از جنس شیشه یا پلاستیک شفاف گفته شده که همانند یک گلخانه کوچک می‌باشد. در واقع تراریوم یک گلخانه در مقیاس مینیاتوری است که در هر مکانی از خانه قابل ساخت است. این محفظه‌ها قابلیت باز و بسته شدن دارند و رطوبتشان را می‌توان به خوبی کنترل کرد. خصوصیت دیگر تراریوم‌ها این است که گیاهان درون آن، از خود ایجاد بخار کرده که این بخار بر روی جدار داخلی محفظه می‌نشیند. بخار نشسته شده بر روی جداره تراریوم، به درون خاک گلدان چکه کرده و جذب ریشه گیاه خواهد شد. با تکرار این چرخه گیاه به طور خود به خود تغذیه شده و دیگر نیازی به تامین آب و رطوبت آنها در زمان کوتاه نخواهد بود.

  • ترفند دو گلدان؛ راهی برای تامین رطوبت گیاه

استفاده از دو گلدان یکی دیگر از روش‌های موجود برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی است. با این که افراد کمی از این روش استفاده می‌کنند، اما در اینجا به آن اشاره کوتاهی خواهیم داشت. در این روش باید گیاه را به همراه گلدان فعلی خود، درون یک گلدان دیگر قرار دهید. گلدان دوم باید حدود 3 الی 5 سانتی‌متر از گلدان اولیه بزرگتر باشد. دلیل آن هم این است که بتوان فضای ایجاد شده بین دو گلدان را با خزه پر کرده و با آب دادن به خزه‌ها، رطوبت گیاه را تامین کرد. خزه‌ها امکان نگهداری از آب برای چند روز را دارند و قادرند رطوبت گیاه را به خوبی فراهم کنند.

  • کشیدن پلاستیک بر روی گیاه؛ راهی برای تامین رطوبت

به عنوان آخرین روش برای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی، استفاده از پلاستیک را پیشنهاد می‌کنیم. برای این کار باید یک پلاستیک با سایز مناسب را روی گلدان خود قرار دهید تا شرایطی همچون محیط گلخانه برای گیاه ایجاد شود. توجه داشته باشید پلاستیک نباید با برگ‌های گیاه در تماس باشد و به آن فشار وارد کند.

برای این کار می‌توانید از تعدادی چون بلند استفاده کنید تا مانع از برخورد نایلون با برگ‌های گیاه شود. نکته دیگر این که بهتر است بر روی کیسه نایلونی تعدادی سوراخ ایجاد کنید تا هوا بتواند از درون آنها رد و بدل شود. برخی از افراد از پلاستیک به همراه دستگاه بخور سرد استفاده می‌کنند و با این کار رطوبت گیاه را خیلی زود فراهم می‌کنند. در صورتی که از این روش برای رطوبت‌رسانی گیاهان استفاده کردید، به استرس دمایی گیاه توجه داشته باشید و مراقب آسیب‌های احتمالی به دلیل افزایش دما باشید.

جمع بندی

از آنجایی که رطوبت یکی از فاکتورهای اصلی و مهم در رشد گیاهان است، باید به آن توجه زیادی شود. افرادی که در خانه یا محیط کار خود از گیاهان آپارتمانی نگهداری می‌کنند، باید رطوبت لازم برای گیاه را تامین کرده و شرایط رشد گیاه را به خوبی فراهم کنند.

در این مطلب به طور کامل به بررسی روش‌های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی ( moisture supply of houseplants) پرداختیم. همانطور که گفتیم روش‌های معمول و پرطرفدار رطوبت‌رسانی گیاه شامل روش‌های غبارپاشی، ساخت جزیره، استفاده از دستگاه بخور سرد، قرارگیری گیاهان در کنار هم، قرار دادن گیاه در حمام، استفاده از تراریوم، استفاده همزمان از دو گلدان و کشیدن پلاستیک بر روی گیاه می‌باشد. افراد می‌توانند با توجه به شرایط محیطی خود از یکی از این روش‌ها استفاده کرده و رطوبت لازم برای رشد گیاهان را فراهم کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *