امروزه گیاهان آپارتمانی طرفداران زیادی پیدا کردهاند و بسیاری از مردم برای زیباتر و باصفاتر شدن محیط خانه خود از آنها نگهداری میکنند. بیشتر گیاهان آپارتمانی قابلیت رشد در فضاهای بسته همچون خانه را دارند و در صورت نگهداری صحیح، قادرند برای مدت طولانی سالم باقی بمانند. تازه نگه داشتن هوا، تمیزسازی و تصفیه هوا و ایجاد حس سرزندگی از جمله مزایای نگهداری از گیاهان آپارتمانی است. برای نگهداری از این گیاهان باید به مقدار آبیاری، نور مناسب، خاک و رطوبت مورد نیاز گیاه توجه شود. به طور کلی برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی شرایطی لازم است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت.
نحوه مراقبت صحیح از گیاهان آپارتمانی
-
جریان هوای مناسب و تازه
گیاهان آپارتمانی همچون هر موجود زندهای، به هوای تازه علاقه دارند و دوست دارند هر از گاهی هوای تازه را حس کنند. برای همین بهتر است گاهی اوقات پنجرهی آپارتمان را باز کرده و اجازه دهید تا هوای تازه در خانه جریان پیدا کند. با این کار اکسیژن کافی به گیاهان رسیده و ساقهی آنها مستحکم میشود. همچنین هوای تازه سبب شاداب شدن برگهای گیاهان میشود. پس بهتر است در زمان صبح که هوا خنکتر است برای دقایقی پنجره خانه را باز کرده و اجازه دهید تا هوای تازه وارد خانه شود.
-
توجه به آبیاری مناسب گیاهان آپارتمانی
آبیاری مناسب یکی از نکات مهم نگهداری از گیاهان آپارتمانی است. همانقدر که آب کم باعث خشکی گیاه میشود، آب زیاد نیز باعث پوسیدگی ریشه و خشک شدن گیاه میشود. برای همین باید بر اساس نوع گیاه، بهترین مقدار آبیاری صورت گیرد. برای نتیجه بهتر میتوانید در زیر گلدان یک یا چند سوراخ ایجاد کنید تا آب اضافی با عبور از تمام بخشهای گیاه از گلدان خارج شود. این سوراخها باعث جریان هوا در خاک شده و به سالم ماندن ریشه گیاه کمک میکنند. بیشتر گیاهان آپارتمانی زمانی به آبیاری نیاز دارند که خاکشان رو به خشکی یا کاملا خشک شده باشد. برای همین با بررسی خاک گلدان میتوانید زمان مناسب آبیاری گیاه را تشخیص دهید.
برای آبیاری گیاهان آپارتمانی بهتر است چند نکته را در نظر داشته باشید. آبی که برای آبیاری آماده کردید، نباید خیلی سرد یا گرم باشد. این آب باید به دمای محیط رسیده و سپس به پای گلدان ریخته شود. در زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی، نباید بر روی برگهای آن آب ریخته شود. زیرا این کار باعث ایجاد بیماریهای قارچی و کپک در گیاه میشود. مقدار آبیاری باید به حدی باشد که در نهایت آب از زیر گلدان شروع به خارج شدن کند. در این زمان دیگر نباید به گیاه آب داده و باید آن را متوقف کنید. و نکته آخر این که پس از یک ساعت از آبیاری، آب اضافی زیر گلدانی را خالی کنید.
-
ورود نور خورشید به خانه
تمام گیاهان، حتی گیاهان آپارتمانی، برای رشد نیاز به نور دارند. نور خورشید باعث ساخت سبزینه در گیاهان شده و در رشدشان تاثیر بسیار مهمی دارد. برای همین نیاز است تا گیاه آپارتمانی را در پشت پنجره قرار داده تا نور غیر مستقیم به آن تابیده شود. مقدار نوردهی باید بر اساس نیاز گیاه باشد؛ برخی از گیاهان به نور بیشتر و برخی به نور کمتر نیاز دارند. برای همین بهتر است در این زمینه اطلاعات کافی داشته باشید و گیاه را در بهترین مکان با نور مناسب قرار دهید. نکته دیگر اینکه اگر گیاه آپارتمانی در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد، دچار سوخته شدن برگها، خشکی و زردی خواهد شد. اگر در منزلی زندگی میکنید که نورگیر نیست، میتوانید از نور مصنوعی و گیاهانی که با آن سازگاری دارند استفاده کنید. تمامی گیاهان همیشه به سمت نور کج میشوند. برای همین نیاز است تا هر از گاهی آنها را بچرخانید تا به صورت متقارن رشد کنند.
-
توجه به خاک گلدان و بررسی ریشه گیاه
خاک یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید به آن توجه داشت. برخی از گیاهان ممکن است به خاک سبک و برخی نیاز به خاک سنگین داشته باشند. ترکیب مقداری ماسه با خاک برای گیاهان آپارتمانی مناسب است. به هیچ وجه نباید خاک گلدان را بیش از حد فشرده یا سنگین کرد. علت آن هم این است که با این کار دیگر منافذی برای جریان هوا و ورود اکسیژن به بخشهای مختلف خاک وجود نخواهد داشت. همین عامل، باعث پوسیدگی ریشه گیاه و در نهایت خشک شدن آن خواهد شد. اگر قصد دارید برای دراز مدت از گیاهتان نگهداری کنید، باید ریشه آن را همیشه زیر نظر داشته و در صورت مشاهده کوچکترین پوسیدگی، سریعا آن را مداوا کنید. برای گیاهان آپارتمانی به هیچ وجه نباید از خاکهای باغ و باغچه استفاده کنید. بهتر است خاک گیاه را از گل فروشیهای معتبر خریداری کنید. خاکهای گل فروشیها حاوی مواد مغذی، پیت ماس و کمپوست هستند.
-
بهترین زمان برای کوددهی به گیاهان آپارتمانی
با کوددهی به موقع میتوانید به رشد گیاه خود کمک کنید. کود حاوی مواد غذایی و مغذی بسیاری است که سبب رشد گیاه میشود. زمان کوددهی بر حسب نوع گیاه و مقدار آبیاری متفاوت است. از آنجایی که با آبیاری زیاد مواد مغذی بیشتری از گلدان خارج میشوند، باید فواصل کوددهی به گیاه را کمتر کرد. بهتر است گیاهانی که زیاد آبیاری میشوند، هر چند هفته یک بار کوددهی شوند. علاوه بر این زمانی که گیاه در مرحله گلدهی یا رشد است، ماهی یک بار به کوددهی نیاز پیدا میکند.
-
عوض کردن گلدان در زمان مناسب
از آنجایی که گیاهان دائما در حال رشد هستند، به مرور زمان به فضای بیشتری احتیاج پیدا میکنند. برای همین نیاز است زمانی که ریشه آنها به ته گلدان میرسد، آن را به گلدان بزرگتری انتقال دهید. همچنین زمانی که ارتفاع گیاه به حدی میرسد که با گلدان تناسب ندارد، باید برای تعویض گلدان اقدام کرد. تعویض گلدان گیاه کار آسانی بوده و در چند گام ساده قابل انجام میباشد.
-
توجه به دمای محیط
دما یکی دیگر از عوامل مهم در رشد گیاهان است. از آنجایی که هرکدام از گیاهان مربوط به اقلیم و آب و هوای خاصی هستند، به دمای خاصی نیاز دارند. اما به طور کلی بیشتر گیاهان آپارتمانی میتوانند با دمای اتاق خود را سازگار کنند. بهترین دمای مناسب برای گیاهان آپارتمانی بین 15 الی 24 درجه سانتیگراد است. تقریبا هیچ گونهای از گیاهان آپارتمانی به دماهای پایین و هوای بسیار سرد علاقهای ندارند. برای همین نباید آنها را در فضایی با دماهای بسیار پایین قرار داد. دمای پایین و سرمای زیاد میتواند باعث بروز مشکلاتی چون ریزش برگها، ایجاد قارچ و کپک و رشد بسیار پایین گیاه شود. از طرفی دماهای بسیار بالا و هوای گرم نیز برای گیاهان آپارتمانی مناسب نیست. دماهای بالا باعث پژمرده شدن برگها، تغییر رنگ برگها، خشک شدن برگها و ریزش آنها میشود. پس توجه به دمای محیط یکی از موارد بسیار مهمی است که باید همواره به آن توجه داشته باشید.
-
تامین رطوبت لازم برای گیاهان آپارتمانی
به طور تقریبی گیاهان آپارتمانی به رطوبتی در حدود 40 الی 60 درصد نیاز دارند. رطوبت کمتر یا بیشتر از این مقدار باعث به خطر افتادن سلامتی گیاه میشود. علائمی که نشان میدهد رطوبت محیط برای گیاه کافی نیست عبارتند از پژمرده شدن گیاه، تغییر رنگ حاشیه برگها به رنگ قهوهای و ریزش شکوفههای گیاهان. برای تامین رطوبت گیاهان میتوانید از روشهایی چون غبارپاشی، مه پاشی، استفاده از دستگاه بخور و یا قرار دادن سنگ در زیر گلدانی استفاده کنید.
-
از بین بردن حشرات و آفات گیاهان آپارتمانی
حشرات موذی و آفات جزو مواردی هستند که سبب نابودی گیاهان میشوند. برای همین زمانی که در گیاه خود حشره یا آفتی مشاهده کردید، باید خیلی سریع آنها را از بین ببرید. نابودی حشرات و آفات با استفاده از قرصهای مخصوص صورت میگیرد. کافیست به یک گلفروشی مراجعه کرده و از او صابون یا شربت مخصوص حشرات را خریداری کنید. پس از آن باید کل گیاه را با این محلول آبپاشی کنید. تمام قسمتهای گیاه به خصوص نوک برگها، قسمتهای زیرین برگ و ساقه گیاه باید با این محلول آبپاشی شوند. بعد از این کار 2 هفته صبر کنید و مجددا همین کار را تکرار کنید. برای نتیجهگیری بهتر باید سه مرتبه این را انجام داد.
چند نکته دیگر برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی
- برای از بین بردن بوی بد آب گلدان، میتوانید از تکهای زغال استفاده کنید. کافیست یک تکه کوچک زغال را درون گلدان بیاندازید تا به مرور بوی بد برطرف شود.
- اگر از کودهایی که حاوی فضولات پرندگان هستند استفاده میکنید، باید قبل از کوددهی آنها را با سم قارچکش ضدعفونی کنید.
- استفاده از یخ برای زمانی که دمای محیط بسیار بالا است، ایدهآل میباشد. در این شرایط میتوانید چند حبه یخ را در داخل گلدان گیاه آپارتمانی بیاندازید تا کمی دمای آن کاهش پیدا کند.
- در صورتی که بخواهید برگهای گیاهتان بیش ازحد براق شوند، میتوانید از مقداری شیر برای تمیز کردن آنها استفاده کنید.
- استفاده از سنگهای کوچک در زیرگلدانی باعث خروج آب و جریان هوای تازه خواهد شد.
جمع بندی
از آنجایی که بسیاری از افراد به نگهداری از گیاهان آپارتمانی علاقه دارند، باید بهترین شرایط را برای نگهداری از آنها فراهم کنند. این شرایط عبارتند از تامین نور مناسب، تامین رطوبت مورد نیاز، تامین خاک سبک (با توجه به نوع گیاه)، توجه به مقدار و زمان آبیاری، تامین دمای مناسب و کوددهی. با توجه به این موارد میتوان از گیاهان آپارتمانی برای مدت طولانی نگهداری کرده و همچون روز اول آنها را سرزنده نگه داشت.